Levendige stad
Opgave van de stad
Een levendig, divers en bruisend Hilversum maakt de stad aantrekkelijk. De uitdaging is om de goede ingeslagen weg verder uit te bouwen. Een hoge kwaliteit van de culturele en sportieve voorzieningen en het cultureel erfgoed zorgt voor een prettig woon- en leefklimaat. Zij vormen samen met de evenementen een belangrijke factor voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Evenementen vergroten de bekendheid van Hilversum en zorgen voor ontmoeting. Het aantal evenementen neemt toe, waarbij het centrum de centrale plek voor beleving is. Op regionaal niveau zetten we ons in om meer toeristen richting Hilversum te trekken. Hiervoor ligt samenwerking op het niveau van de Metropoolregio Amsterdam en met de regio Utrecht voor de hand. |
Ambities
- Sportbeleid en activering
Activiteiten
Sportbeleid en activering
1.2.1. Sportbeleid en activering
De gemeente wil dat zo veel mogelijk inwoners bewegen en/of sporten. Het is belangrijk dat er voor alle inwoners voldoende toegang tot laagdrempelige sportvoorzieningen is. Vitale sportverenigingen, buurtsport en beweegprogramma’s voor specifieke doelgroepen zijn voor Hilversum belangrijk. Sportevents brengen levendigheid en dragen bij aan een goed sportklimaat
Activiteiten
●
Actief ondersteunen van sportverenigingen, onder andere via de samenwerking met NOC NSF tot 2022, bij het verbeteren van de organisatiekracht en de openclubgedachte.
●
Inrichten van de samenwerking tussen sportverenigingen door de sportparkmanagers als het gaat om gezamenlijk onderhoud, andere verenigingstaken oppakken en betere bezetting van de sportaccommodaties met nieuwe doelgroepen.
●
Inzetten van het uitgebreide aantal buurtsportcoaches (via Brede Regeling Combinatiefuncties) om Hilversummers in samenwerking met verschillende organisaties in beweging te krijgen en te houden.
●
Initiatief nemen om samen met andere partijen het sportnetwerk door te ontwikkelen, bijvoorbeeld door de organisatie van Sportontmoeting Hilversum en het sportoverleg met besturen van grote sportverenigingen.
●
Investeren in en uitvoeren van de vijf pijlers van het in 2019 te sluiten Sportakkoord: inclusief sporten en bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sportaanbieders, positieve sportcultuur, van jongs af aan vaardig in bewegen.
●
Ondersteunen van grote (inter)nationale en lokale sportevenementen, zoals de Hilversum City Run. Nieuwe initiatieven in 2020 krijgen de ruimte en worden waar nodig financieel ondersteund.
●
Uitvoering geven aan de buurtspelen.
- Sportaccommodaties
Activiteiten
Sportaccommodaties
1.2.2. Sportaccommodaties
Sportaccommodaties dienen goed onderhouden en in voldoende mate aanwezig te zijn. Bij de sportaccommodaties waarvoor de gemeente verantwoordelijk is wordt het beheer en onderhoud afgestemd met de sportverenigingen. Waar mogelijk kunnen op wens van sportverenigingen bepaalde taken worden overgenomen. Voor niet gemeentelijke sportaccommodaties kunnen sportverenigingen zich aansluiten bij de Stichting Sportinvesteringsfonds Hilversum, dat tegen goede voorwaarden een lening voor het doen van investeringen mogelijk maakt. De gemeente staat voor de stichting garant.
Activiteiten
●
Uitwerken van het in 2019 te kiezen toekomstscenario van zwembad de Lieberg.
●
Implementeren van de uitkomsten van het onderzoek naar het toekomstig beheer en onderhoud van de gemeentelijke sportparken Anna’s Hoeve en Berestein.
●
Opstellen van het beleid ten aanzien van exploitatie en beheer van binnensportaccommodaties (sporthallen, sportzaal en zwembad).
●
Onderhouden van sportvelden van de gemeenten volgens vast te stellen meerjarenonderhoudsplan.
●
Onderhouden van trapveldjes zoals het Cruyff Court. Nieuwe initiatieven voor trapveldjes in buurten worden blijvend ondersteund.
- Culturele activiteiten, instellingen en educatie
Activiteiten
Culturele activiteiten, instellingen en educatie
1.2.3. Culturele activiteiten, instellingen en educatie
Culturele activiteiten zijn gericht op het vergroten van de levendigheid en het versterken van de economische identiteit van Hilversum als stad van media, muziek en architectuur. De gemeente verbindt cultuur in sterke mate aan vraagstukken over gebiedsontwikkeling, de omgevingsvisie en het versterken van werklocaties. Culturele instellingen op professioneel en amateurniveau zijn essentiële dragers voor culturele activiteiten. De gemeente ondersteunt culturele instellingen, maar vraagt als tegenprestatie een duidelijke bijdrage aan de identiteit van de stad.
Activiteiten
●
Ondersteunen van amateurverenigingen middels subsidies, waarbij wij belonen op prestaties in plaats van een vaste subsidie toe te kennen. Prestaties zijn:
- Bijdragen aan identiteit van de stad.
- Verbinding met andere terreinen, zoals het sociaal domein.
- Geven van publieke optredens.
●
Verstevigen van culturele instellingen, zoals het filmtheater, cultuurplein Kerkbrink en het Metropole Orkest.
●
Landelijke culturele instellingen zoals Beeld & Geluid en Het Muziekcentrum van de Omroep meer betrekken bij de stad.
●
Intensiveren van de stimulans in cultuureducatie en mediawijsheid door samenwerking met scholen en instellingen. Onderzocht wordt of/hoe het landelijk programma Cultuureducatie met Kwaliteit kan worden vervolgd.
●
Stimuleren programmatische samenwerking tussen de door gemeente gesubsidieerde instellingen. Ook in 2020 wordt weer een opening van het culturele seizoen georganiseerd.
- Musea
Activiteiten
Musea
1.2.4. Musea
De gemeente heeft een initiërende en faciliterende rol in het verbinden van media en cultuur in de stad, passend bij de identiteit van Hilversum als Mediastad. Het omvormen van de Kerkbrink tot media-cultuurcluster zorgt voor een levendiger plein in het centrum van de stad. Het streekarchief dient in de tijd van digitalisering uit te groeien tot een robuuste en stabiele archieforganisatie.
Activiteiten
●
Besluitvorming over te kiezen scenario Kerkbrink media-cultuurcluster.
●
Voortzetten ondersteuning Museum Hilversum met nadruk op haar mediacultuurprofiel en verbinding met andere instellingen, zoals Beeld & Geluid en de Zilveren Camera.
●
Opbouwen van een toekomstgericht streekarchief, mogelijk gefuseerd met de archiefdienst Gooise Meren, afhankelijk van besluitvorming in 2019.
- Cultureel erfgoed
Activiteiten
Cultureel erfgoed
1.2.5. Cultureel erfgoed
Cultureel erfgoed heeft een verbindende werking in Hilversum vanuit ruimtelijk, sociaal en maatschappelijk perspectief. Als één van de identiteitsdragers van de stad draagt het in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente heeft een regierol bij het beschermen, behouden en versterken van de verbindende werking van het cultureel erfgoed. Samen met de eigenaren van de monumenten wordt voor een toekomstbestendige voorraad gezorgd. Toekomstbestendig betekent ook dat er ruimte moet zijn voor het transformatie van monumenten.
Activiteiten
●
Positioneren van Hilversum als Tuinstad van de 21e eeuw aan de hand van gesprekken met partners in de stad aan de erfgoedtafels en een beleidsagenda.
●
Beschermen en behouden van het volledige cultureel erfgoed in Hilversum, met in 2020 specifieke aandacht voor:
- Erfgoed van na 1965
- Postcodegebied 1221
- Kerken
- Beschermde stadsgezichten.
●
Positioneren cultureel erfgoed bij ruimtelijke opgaven.
●
Duurzaam transformeren van rijksbeschermde stadsgezichten.
●
Ondersteunen van eigenaren van monumenten met adviesexpertise en financiële instrumenten.
●
Uitvoeren van het convenant Zonnestraal en de waarde voor inwoners en bezoekers vergroten.
- Lokale media en bibliotheek
Activiteiten
Lokale media en bibliotheek
1.2.6. Lokale media en bibliotheek
Cultuurdragers zijn voor de Mediastad van groot belang. De gemeente ondersteunt bijvoorbeeld de bibliotheek en onderzoekt haar toekomst als onderdeel van een groter media-cultuurcluster. Lokale omroepen kunnen op gemeentelijke ondersteuning rekenen via de mediasubsidieregeling.
Activiteiten
●
Toegankelijk houden van de bibliotheek voor de inwoners van Hilversum.
●
Ondersteunen van de bibliotheek in de toekomst, waarbij de vorm afhankelijk is van besluitvorming over het media-cultuurcluster Kerkbrink.
●
Ondersteunen van initiatieven uit lokale media met een innovatief karakter vanuit de in 2019 in te richten subsidieregeling.