Onderhoud kapitaalgoederen
Inleiding
De paragraaf “Onderhoud kapitaalgoederen” gaat over het onderhoud van kapitaalgoederen door de gemeente. De gemeente Hilversum investeert of onderhoudt kapitaalgoederen zoals wegen, water, openbaar groen, riolering en gebouwen. Deze paragraaf “onderhoud kapitaalgoederen” dient conform het Besluit Begroting en Verantwoording, artikel 12, lid 2 informatie te geven over het actuele beleidskader, het kwaliteitsniveau en de maatregelen waarmee een kapitaalgoed gedurende de levensduur op een bepaald kwaliteitsniveau wordt gehouden. De uitgaven voor onderhoud worden in de begroting opgenomen en/of er wordt voor onderhoud via de begroting een onderhoudsvoorziening opgebouwd. Om te zorgen voor een compleet beeld over de stand van zaken rondom kapitaalgoederen, gaan wij in deze paragraaf ook in op de maatregelen die gaan over het investeren in kapitaalgoederen. Enkele voorbeelden zijn maatregelen voor het vervangen van een kapitaalgoed, het uitbreiden van een kapitaalgoed of de renovatie van een kapitaalgoed.
Met het onderhoud van- en de investeringen in- de kapitaalgoederen is een substantieel bedrag gemoeid. Bepalend voor de omvang van die budgetten is het gekozen kwaliteitsniveau en de vertaling daarvan naar de maatregelen die nodig zijn om dat kwaliteitsniveau te realiseren. Per soort kapitaalgoed legt de gemeente Hilversum het ambitieniveau, de bijbehorende maatregelen en de kosten vast in een meerjarig onderhoudsprogramma (MOP). De mate waarin wij één en ander periodiek actualiseren en inpassen in de begroting, is mede bepalend voor een gezonde en degelijke staat van de kapitaalgoederen. In het begrotingsjaar zelf beoordelen wij of de geplande werkzaamheden uit het MOP ook echt noodzakelijk zijn. Omgekeerd kan het voorkomen dat in een later jaar gepland onderhoud eerder moet plaatsvinden.
In het vervolg van deze paragraaf onderhoud kapitaalgoederen geven wij de ontwikkelingen in het beleid en de uitvoering weer voor het begrotingsjaar 2020 op de gebieden: wegen, riolering, water, groen, en gebouwen. Per onderdeel zijn de beschikbare uitgavenbudgetten voor het onderhoud en de investeringen in beeld gebracht.
Wegen
Beleid
In het Handboek Beheer Hilversum Buiten (vastgesteld in 2009), is het beleid voor het beheer en onderhoud van de wegen en de openbare verlichting binnen de gemeente Hilversum vastgelegd. In 2010 is in het kader van bezuinigingen het kwaliteitsniveau van de plus-gebieden in het handboek “Beheer Hilversum Buiten” teruggebracht naar het basisniveau.
Sinds 2015 werkt de gemeente Hilversum met een nieuw vervangingsprogramma voor de openbare verlichting in Hilversum in de vorm van duurzame led verlichting voor de zogenoemde armaturen.
Het ambitieniveau van het programma onderhoud wegen van Hilversum is gebaseerd op een landelijk gehanteerd normenstelsel voor rationeel wegonderhoud. Voor de investeringen in wegen in 2020 houden wij rekening met een goede balans tussen het investeringsniveau en het kwaliteitsbeheer van de openbare ruimte. Het is van belang dat in het kader van veiligheid en leefbaarheid de kwaliteit van de openbare ruimte voor de korte en lange termijn gewaarborgd blijft.
Daarnaast zijn er in 2019 meerjarenprogramma’s opgesteld voor civiele kunstwerken, oevers, wegverharding, speelvoorzieningen en muren/plantenbakken/hekwerken. Deze programma’s zijn de leidraad voor de investeringen in het onderhoud. De uiteindelijke gemeten kwaliteit bepaalt of wij het programma volgen of daar gemotiveerd van afwijken.
Uitvoering onderhoud
De meldingen van klachten over het actuele onderhoudsniveau van wegen binnen de gemeente Hilversum lopen via de Meldingen Openbare Ruimte. De achterstand van de gemeente in het onderhoudsniveau bedraagt ongeveer zeventien procent. Dit gemiddelde percentage is gebaseerd op metingen die gedaan zijn in 2018/2019, voornamelijk in het onderhoud van open verharding (voetpaden). Landelijk aanvaardbare percentage achterstallig onderhoud ligt op zeven procent.
Voor 2020 hebben wij (naast het lopende klein onderhoud) op de volgende locaties groot onderhoud gepland:
Het aanbrengen van een nieuwe asfaltdeklaag
- Steijnlaan (rijbaan)
- Bothalaan
- Kruising Loosdrechtseweg / Oscar Romerolaan
- Langgewenst
- Lage Naarderweg
- Kamerlingh Onnesweg
- Geert van Mesdagweg
- Zevenrijnstraat
- Bussumergrintweg (drempels)
- Buitenring 2e fase
Het aanbrengen van een asfalt slijtlaag en vullen scheuren:
- Staatsliedenkwatier
- Kievietstraat
- Leeuwerikstraat
- Liebergerweg
Het herstellen van klinker- en tegelverharding rijbanen en voetpaden (exacte straten nog niet bekend i.v.m. het ophalen van buurtagenda’s):
- Steijnlaan (voetpad)
- Olivier van Noortstraat (rijbaan en voetpad)
- Neuweg (drempels)
- Willem Bontekoe (rijbaan)
- Arena park (busstation)
- Klein Rome
Uitvoering investeringen
In 2020 gaan wij op diverse locaties in Hilversum de wegen vernieuwen. Hierbij hebben wij zoveel mogelijk gekozen voor een integrale aanpak, door verhardingswerkzaamheden te combineren met rioleringswerken en investeringen in openbaar groen. Daarnaast wordt de dynamische afsluiting van het centrum vervangen.
De volgende wegen (vervolgfase uit 2019) worden vernieuwd:
- Boomberg fase 2.3 en fase 3
- Hyacintenlaan
- Noord fase 4
- Staatsliedenbuurt
Van de volgende gebieden wordt de openbare verlichting vernieuwd, waarbij wij LED-verlichting installeren:
Cuypersplein, Dr. P.J.H.
Geradtsweg, Johannes
Ghentlaan, Van
Zaenlaan, Van Der
Speijklaan, Van
Doormanlaan, Karel
Ruyterlaan, Admiraal De
Banckertlaan
Sweerslaan
Zoutmanlaan
Almondelaan, Van
Wassenaerlaan, Van
Neslaan, Van
Brakellaan, Van
Kortenaerlaan
Kinsbergenlaan, Van
Kolhornseweg
Coenstraat, J.P.
Galenstraat, Jan Van
Evertsenstraat, C.
Heinstraat, Piet
Tjerk Hiddesweg
Nieuwlandseweg
Zutphenpad, Jan Van
Vreelandseweg (Bij 't Hemeltje)
Bosdrift
Meijerstraat, J.H.
Goudenregenlaan
Dotterstraat
Asterstraat
Salviastraat
Primulastraat
Zinniastraat
Kastanjelaan
Moerbeilaan
Lijsterbeslaan
Hazelaarlaan
Elzenlaan
Hilvertsweg
Relevante beleidsnota’s
- Visie Hilversum Buiten, (2004)
- Hilversum Buiten handboek Beheer (2009)
- Duurzaam Hilversum 2016-2020
Ondersteunende documenten
- Meerjarenprogramma onderhoud Civiele Kunstwerken (2019)
- Meerjarenprogramma onderhoud Wegen (2019)
Riolering
Areaal
Tot de kapitaalgoederen van de riolering behoren alle openbare voorzieningen die aanwezig zijn voor de gemeentelijke zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater. Het gaat om riolen, rioolgemalen, bufferbassins en bijkomende voorzieningen.
Beleid
Het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) bevat de beleidsuitgangspunten voor de exploitatie van het riool en de financiële consequenties daarvan en beslaat steeds een periode van vijf jaar. Het GRP is geactualiseerd in 2015 en heeft betrekking op de periode 2015-2020. Het opstellen van een rioleringsplan berust op een wettelijke verplichting die is neergelegd in de Wet Milieubeheer.
Uitvoering onderhoud
Het onderhoud van het gemeentelijke rioolstelsel omvat onder meer het reinigen, ontstoppen en repareren van riolen en kolken, dagelijks beheer van rioolgemalen en het vegen van straten. Per jaar reinigen wij ongeveer 15% van het totale areaal aan riolen. De kolken worden twee keer per jaar geleegd.
Daarnaast behoort ook het opsporen en zo mogelijk saneren van foutieve aansluitingen op het riool en het opsporen van onjuiste interne koppelingen tot het takenpakket van de gemeente. De dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers is een belangrijke, dagelijkse bezigheid.
Uitvoering investeringen
Jaarlijks wordt aan het gemeentebestuur een uitvoeringsprogramma voorgelegd waarin de vervangingsinvesteringen zijn opgenomen. In het GRP 2015-2020 is het beleid opgenomen om riolen die aan vervanging toe zijn te “relinen”. Bij het relinen wordt niet de hele buis vervangen, maar verstevigen wij de bestaande buis aan de binnenkant zodat deze daarna weer decennialang mee kan. De kosten hiervan zijn veel lager en daardoor kunnen we elk jaar meer kilometers riool aanpakken. Dit is dringend nodig omdat zo’n 60 kilometer riolering in slechte staat is. Het uitvoeringsprogramma betreft deels het relinen van de riolering, en deels het vervangen van de riolering. Riolen worden vervangen als riooltracés worden gewijzigd moeten worden, en/of op die plaatsen waar ook de openbare weg (verharding en bomen) in aanmerking komt voor onderhoud.
In 2020 zijn in de volgende wegen renovatieprojecten voor de riolering gepland:
- Boomberg 2.3
- Boomberg 3e fase
- Noord 3e fase
- Rioolgemalen
bedragen x € 1.000
Relevante beleidsnota’s
- Gemeentelijk Rioleringsplan 2015-2020.
- Uitvoeringsprogramma duurzaamheid 2012-2015
Water
Areaal
Het betreft de waterbodems en oeverbeschermingen van alle openbare oppervlaktewateren en vijvers in de stad. Daarnaast is de gemeente Hilversum eigenaar van het Hilversums Kanaal.
Baggeren is nodig om vaarwegen op diepte te houden voor de scheepvaart en voor overige waterpartijen. Via het baggeren waarborgt de gemeente Hilversum dat het water van de vaarwegen voldoende doorstroomt en verbetert de gemeente de waterkwaliteit.
Onderhoud waterbodems en beschoeiingen
Na het bijstellen van het vaarwegprofiel van het Hilversums Kanaal is nautisch baggeren van het kanaal niet meer nodig. Een rapport van adviesbureau ATMilieuAdvies (uit april 2013) bevestigt dat de actuele doorvaartdiepte voldoende is.
Het beheer van de overige stadswateren is op orde. Voor het beschermen van de oevers zijn rond en/of langs de meeste waterpartijen houten of stalen beschoeiingen aanwezig. Er zijn beperkte mogelijkheden tot preventief of curatief onderhoud van beschoeiingen. Er zijn beperkte bedragen beschikbaar voor klein onderhoud.
Uitvoering onderhoud (waterbodems en beschoeiingen)
Het accent ligt op het opheffen van calamiteiten. De omvang hiervan is niet op voorhand te kwantificeren. In 2020 is er geen structureel onderhoud aan waterbodems en beschoeiingen gepland.
Uitvoering investeringen (beschoeiingen en sluizen)
Het vervangen van beschoeiingen en onderhoud van sluizen geschiedt via het investeringsprogramma. In 2020 ronden we fase twee van het vervangen van de beschoeiingen Hilversums Kanaal af. Deze werkzaamheden lopen door tot 2021/2022. Daarna komen vanaf 2021/2022 de waterpartijen van het sportpark Loosdrecht in beeld voor werkzaamheden die de beschoeiingen vervangen en de oevers beschermen. In 2020 wordt ook uitvoering gegeven aan de vervanging van de beschoeiing langs de groengordel van de Hilversumse Meent.
Ook worden de landhoofden van de 1e kanaalbrug en Oude Meentbrug hersteld en wordt de brug over de Gooische Vaart vervangen.
bedragen x € 1.000
Groen
Beleid
In het Handboek Beheer Hilversum Buiten (vastgesteld in 2009) en in het Groenbeleidsplan 2030 (vastgesteld in 2013) is het beleid voor het beheer en onderhoud van het openbaar groen en de bomen vastgesteld. In 2010 is in het kader van de bezuinigingen het kwaliteitsniveau van de plus-gebieden in het handboek Beheer Hilversum Buiten teruggebracht naar het basisniveau, met uitzondering van het groen rondom het Raadhuis. De programma’s omvatten zowel het beleid over het onderhoud als de investeringen voor (het inrichten) van het openbaar groen. De gemeente zoekt aansluiting bij de zonering-niveaus van het Handboek Beheer Hilversum Buiten. Op dit moment zijn de budgetten voor groen voldoende voor het onderhoud en de noodzakelijke renovatie.
Het beleid met betrekking tot bomen is vastgelegd in het Groenbeleidsplan en in het Handboek Beheer Hilversum Buiten. De ambitie van de gemeente Hilversum is een structureel gezond, divers bomenbestand. Om dit te bereiken, voert de gemeente jaarlijks een VTA inspectie uit. De resultaten neemt zij mee in het programma boomverzorging. Op dit moment zijn de budgetten voor bomen voldoende voor het onderhoud en de noodzakelijke renovatie.
De nota Impuls voor extra groen is in de Raad van 28 september 2016 voorgelegd. In deze nota zet de gemeente Hilversum in op zeven sporen en zoekt zij aansluiting met de ambities en maatregelen uit het groenbeleidsplan 2030. Voor één van die sporen heeft de Raad in januari 2016 een krediet van € 120.000 vrijgegeven voor het toevoegen van extra groen in het centrum.
Uitvoering onderhoud
Tot juli 2023 voert SBS, net zoals in de voorgaande jaren vanaf 2007 de onderhoudswerkzaamheden aan groen en bomen uit, conform het onderhoudsbestek groen. Voor sommige werkzaamheden is een bepaalde frequentie vastgesteld. Andere werkzaamheden toetsen wij op vooraf overeengekomen beeldkwaliteit.
Uitvoering investeringen
Bij het uitvoeren van investeringen wordt zoveel mogelijk gekozen voor een integrale benadering. Waar mogelijk stemt de gemeente de werkzaamheden aan het groen af met gelijktijdige werkzaamheden aan infrastructurele werken zoals: het vervangen afgeschreven wegen, rioleringswerkzaamheden en projecten. Het kan voorkomen dat wij grotere renovatiewerkzaamheden aan groen apart uitvoeren, omdat de levensduur van het groen niet altijd dezelfde is als die van riolen en andere infrastructurele voorzieningen.
In 2020 worden en op de volgende locaties het openbaar groen gerenoveerd en de bomen vervangen:
Plantsoenen:
- Plantsoen Kamrad fase II
- Plantsoen J.Gerardsweg/Snelliuslaan rotonde
- Plantsoen Anthony Fokkerweg rond speelvoorziening
- Plantsoen A. Brouwerstraat
- Plantsoen Rembrandtlaan
- Plantsoen Sauerstraat
- Groen Leen Timprotonde
- Groenstrook ter hoogte van Pontmeijer
- Plantsoen Menno Simonshof en Janseniushof
- Plantsoen Beetslaan rondom speelplaats
Daarnaast worden op de volgende locaties bomen vervangen of extra aangeplant:
- Jacob Catsstraat 35 bomen
- Vingboonstraat 11 bomen
- Van Lenneplaan fase I 22 bomen
- Van der Laakenstraat 3 bomen
- Dorsmanstraat 6 bomen
- Stalpaertstraat 11 bomen
- Vennevoolstraat 5 bomen
- Hyacintenlaan 8 bomen
bedragen x € 1.000
Relevante beleidsnota’s
- Visie Hilversum Buiten, 2004
- Hilversum Buiten handboek Beheer, 2009
- Groenbeleidsplan 2030 (vastgesteld begin 2013)
- Duurzaam Hilversum 2016-2020
Kantoorgebouwen
Beleid
Voor het Raadhuis, het Stadskantoor, de 1e Loswal en de kantoorvilla zijn door externe bureaus meerjarige onderhoudsplannen opgesteld (de zogenoemde MOP´s). De gemeente actualiseert de MOP’s ten minste eens in de vier jaar. Jaarlijks wordt voor de MOP´s een vast bedrag gereserveerd waaruit wij alle toekomstige onderhoudslasten kunnen betalen.
De MOP’s zijn onderverdeeld in een eigenaars- en een gebruikersdeel. De kosten gemoeid met het eigenaarsonderhoud zijn vanaf 2017 ondergebracht bij het team Vastgoed en Installaties van Openbare Ruimte, terwijl de kosten van het dagelijkse/gebruikersonderhoud zijn achtergebleven bij het team Serviceportaal van de afdeling Interne Dienstverlening.
In het najaar van 2019 worden de meerjarige onderhoudsplannen (en onderhoudsvoorzieningen) geactualiseerd en aan de raad voorgelegd. De financiële effecten daarvan zijn nog niet verwerkt in de begroting 2020 en verder.
Het eigenaarsonderhoud wordt gefinancierd uit de voorziening onderhoud stadskantoren. In 2020 wordt € 180.000 aan de voorziening onderhoud stadskantoren toegevoegd. Voor het dagelijkse/gebruikersonderhoud is voor de kantoorgebouwen een budget beschikbaar van € 483.000 en voor de locatie 1e Loswal € 49.000.
Het verduurzamen van het eigen vastgoed waar de kantoorgebouwen deel van uitmaken, is een belangrijke opgave in ons duurzaamheidsbeleid. De maatregelen zijn uitgewerkt in de uitvoeringsprogramma’s 2012-2015 en 2016-2020 en voeren wij momenteel uit.
Uitvoering eigenaars onderhoud/gebruikersonderhoud (dagelijks onderhoud)
Raadhuis Dudokpark 1
In januari 2017 is het MOP Raadhuis geactualiseerd. Het geactualiseerde MOP heeft een looptijd van veertig jaar (periode 2017-2056). Het MOP is een dynamisch document. Jaarlijks wordt aan de hand van een schouw bepaald wat wij dat jaar gaan uitvoeren en wat wij eventueel door kunnen schuiven naar latere jaren. Ook het naar voren halen van later geplande werkzaamheden komt voor, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van efficiëntie. Het geplande eigenaarsonderhoud voor 2020 bedraagt € 132.000 (inclusief btw) en bestaat voornamelijk uit onderhoud voor schilderwerk, terreininventaris en de verwarmingsinstallatie. Daarnaast worden in 2020 de plavuizen vervangen bij de grote entrees.
Het geplande dagelijkse onderhoud voor 2020 bedraagt € 227.000 (inclusief btw) en bestaat voornamelijk uit binnen schilderwerk en onderhoud aan de elektrische installaties.
Stadskantoor Oude Enghweg 23
Het stadskantoor is in 2009 opgeleverd. Op basis van het in 2015 opgestelde MOP bedraagt het geplande eigenaarsonderhoud voor 2020 € 22.000 (inclusief btw). Dit bestaat uit onderhoud aan kozijnen, ramen en deuren. Daarnaast worden in 2020 de brandmeldinstallaties vervangen. Het geplande dagelijkse onderhoud voor 2020 bedraagt € 105.000 (inclusief btw) en bestaat voornamelijk uit het onderhoud aan de verwarmingsinstallatie.
Kantoorvilla Oude Enghweg 21
Op basis van het in 2015 opgestelde MOP is het geplande eigenaarsonderhoud voor 2020
nagenoeg nihil. Het geplande dagelijkse onderhoud voor 2020 bedraagt € 23.000 (inclusief btw) en bestaat voornamelijk uit binnen schilderwerk.
Huisvesting 1 e Loswal
In 2018 is een MOP opgesteld voor de huisvesting van de Gemeentewerf. Het geplande eigenaarsonderhoud voor 2020 bedraagt € 2.000 (inclusief btw). Het geplande dagelijkse onderhoud is € 21.000 (inclusief btw). Dit bestaat uit diverse kleine onderhoudswerkzaamheden.
Huisvesting afdeling Werk, Inkomen en Zorg
Voor de huisvesting van de afdeling Sociaal Plein wordt een pand gehuurd aan de Wilhelminastraat. Het geplande dagelijkse onderhoud bestaat uit diverse kleine onderhoudswerkzaamheden en wordt gedekt uit het beschikbare budget van € 450.000. Het huidige huurcontract van de locatie Wilhelminastraat loopt tot 1 januari 2022.
Uitvoering investeringen
bedragen x € 1.000
Relevante beleidsnota’s
- Meerjaren onderhoudsplannen Raadhuis (2017) en Stadskantoor (2015)
- Uitvoeringsprogramma duurzaam Hilversum 2012-2015
- Duurzaam Hilversum 2016-2020
Onderwijshuisvesting
Beleid
Onderwijshuisvesting is een wettelijke taak voor de gemeente. Voor nieuwbouw en het uitbreiden van de onderwijshuisvesting stelt de gemeente investeringsbudgetten beschikbaar.
Via het investeringsprogramma legt de gemeente vast welke investeringsbudgetten er in de komende vier jaar voor onderwijshuisvesting beschikbaar zijn. Het investeringsbedrag is in 2019 nog niet toebedeeld aan specifieke projecten. In december worden de kredieten voor het onderwijshuisvestingsprogramma ter vaststelling aangeboden. Het dagelijkse onderhoud, en het levensduur verlengend onderhoud van de scholen zijn taken van de schoolbesturen. De schoolbesturen hebben de mogelijkheid om te investeren in het verduurzamen van de schoolgebouwen mits de terugverdientijd redelijk is. De kosten voor het verduurzamen van de schoolgebouwen zijn voor het schoolbestuur. De gemeente biedt een duurzaamheidslening aan voor het bestaande (maatschappelijke) vastgoed.
Voor het onderhoud van de gymlokalen in het primair onderwijs is een onderhoudsvoorziening ingesteld om de kosten van het geplande onderhoud gelijkmatig over tien jaren te spreiden. Aan deze voorziening wordt jaarlijks een bedrag toegevoegd om de gymzalen op het vereiste niveau te houden/krijgen. In 2020 is dat een bedrag van € 125.000. Het beschikbare budget voor onderhoud is gebaseerd op een meer jaren onderhoudsplan dat wij elke vier jaar actualiseren. In het najaar van 2019 worden de meerjarige onderhoudsplannen (en onderhoudsvoorzieningen) van de gymzalen geactualiseerd en aan de raad voorgelegd. De financiële effecten daarvan zijn nog niet verwerkt in de begroting 2020 en verder.
Uitvoering onderhoud
In het meer jaren onderhoudsplan zijn in 2020 voor de volgende gymzalen werkzaamheden gepland:
- Wilhelminaschool gymzaal G. van Amstelstraat: vervangen ramen, deuren en kozijnen.
- Montessori Centrum, gymzaal: dakbedekking en houten draagconstructie.
- J.H. Donnerschool gymzaal Lopes Diaslaan 2: werkzaamheden dakbedekking.
Uitvoering investeringen
Voor 2020 zijn de onderwijsinvesteringen nog niet concreet gepland. In de loop van 2018 bleek dat de bouwkosten flink zijn verhoogd. De VNG adviseert daarom om vanaf 2019 de normkosten met 40% te verhogen. In de financiële paragraaf van het coalitieakkoord is daarmee rekening gehouden en de investeringsbedragen zullen vanaf 2019 ook daadwerkelijk met 40% worden opgehoogd. Een deel van de investeringsruimte 2019 is nodig zijn om de tekorten uit eerdere bouwplannen op te kunnen vangen.
bedragen x € 1.000
Relevante beleidsnota’s
- Onderwijshuisvestingsbeleid (OHVB) en –meerjarenplanning 2017-2024
- Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Hilversum 2016
- Onderwijs huisvestingsprogramma 2019
- Meer jaren onderhoudsplan gymlokalen t.b.v. primair onderwijs (2015-2034)
- Duurzaam Hilversum 2016-2020
Overig maatschappelijk vastgoed
Beleid
De gemeente bezit buitensportaccommodaties en panden voor sociale, culturele en welzijnsdoeleinden, sporthallen (incl. zwembad), kinderopvang, begraafplaatsen, parkeergarages en panden. Het noodzakelijk onderhoud wordt beschreven in een meerjaren onderhoudsplan (MOP) voor de periode 2015-2024. Met dit plan richt de gemeente zich op het sober en doelmatig in stand houden van het maatschappelijk vastgoed. Om de onderhoudslasten gelijkmatig over de jaren te verdelen, hebben wij een onderhoudsvoorziening ingesteld. Hieraan voegen we in 2019 een bedrag van € 665.000 toe.
In het najaar van 2019 worden de meerjarige onderhoudsplannen (en onderhoudsvoorzieningen) geactualiseerd en aan de raad voorgelegd. De financiële effecten daarvan zijn nog niet verwerkt in de begroting 2020 en verder.
Het bezit van maatschappelijk vastgoed is een kerntaak van de gemeente. Op basis van strategische, juridische en financiële overwegingen wordt jaarlijks door het College van B&W bepaald welke objecten de gemeente de komende jaren af kan staan.
Het verduurzamen van het eigen vastgoed is een belangrijke opgave in het duurzaamheidsbeleid. De maatregelen hebben wij uitgewerkt in de twee uitvoeringsprogramma’s 2012-2015 en 2016-2020. Deze plannen voert de gemeente momenteel uit.
Uitvoering onderhoud
In het meerjarige onderhoudsplan zijn in 2020 onder andere voor de volgende panden werkzaamheden gepland.
Panden Kinderopvang
- Goudenregenlaan 3, Peuterspeelzaal Dribbel: bestrating en onderhoud waterinstallatie en sanitair.
- Kamerlingh Onnesweg 2, Kinderopvang: vervangen dakbedekking, schilderswerk en onderhoud verwarmingsinstallatie.
Panden Sociaal Cultureel Werk
- Noorderweg 96, onderhoud gevelbekleding en aan de mechanische en natuurlijke ventilatie
- Badhuislaan 10, vervangen dakbedekking en dakramen
- Badhuislaan 10B, metselwerk en vervangen deuren, kozijnen en ramen
Sportgebouwen
- Sporthal Dudok Arena, onderhoud waterinstallatie en sanitair. Onderhoud aan plafond- en wandsystemen.
De hiervoor benodigde budgetten worden rechtstreeks uit de voorziening gehaald en drukken niet op de exploitatie. Alleen ten behoeve van het onderhoud kunst is een exploitatiebudget opgenomen.
Panden begraafplaatsen/crematorium
Met ingang van 1-8-2016 is de exploitatie en het beheer van de begraafplaatsen/crematorium overgedragen aan de Stichting Begraafplaatsen en Crematorium Hilversum. De gemeente blijft eigenaar van de panden en daarmee verantwoordelijk voor het eigenaarsonderhoud. De MOP’s voor zowel begraafplaats Zuiderhof/crematorium als voor de Noorderbegraafplaats zijn in juni 2017 geactualiseerd voor de periode 2017-2036. In het meerjarenonderhoudsplan is in 2020 regulier onderhoud gepland en werkzaamheden aan de mechanische installaties voor de Noorderbegraafplaats, Zuiderhof.
Parkeergarages
In het meerjarenonderhoudsplan is in 2020 met name onderhoud gepland aan de parkeergarages Gooiland en Gooische Brink voor binnenschilderwerk en onderhoudswerkzaamheden aan de veiligheidsinstallaties.
Panden
Het betreft hier onderhoud aan de dakbedekking en dakramen van de Goudriaan-Leeuwenhoek (bewoners)parkeergarage. In 2020 worden bovendien de opritten vernieuwd.
Uitvoering investeringen
Met ingang van 2014 zijn de vervangingsinvesteringen voor buitensportaccommodaties in het investeringsprogramma opgenomen. Vanaf 2019 is dit ook van toepassing voor de vervanging van de speelgelegenheden.
Maatschappelijk vastgoed (sport)
De akoestiek voor sporthal Dudok Arena is onvoldoende en voldoet niet aan de accommodatierichtlijnen van het NOC/NSF. Na akoestisch onderzoek zullen maatregelen worden genomen om de akoestische voorwaarden te verbeteren door o.a. wand- en gevelbekleding aan te brengen.
Maatschappelijk vastgoed (speelvoorzieningen)
In de gemeente Hilversum staan 662 speeltoestellen op 154 verschillende locaties. De gemeente kiest voor goede en veilige speeltoestellen volgens het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen en zorgt dat de speelvoorzieningen voldoen aan de Europese normen. De speelvoorzieningen worden periodiek gekeurd en gerepareerd zodat op geen enkele wijze risico’s worden genomen met de veiligheid van de gebruikers van de speelvoorzieningen. Vanaf 2019 zijn de vervangingsinvesteringen
van de speelvoorzieningen opgenomen in het investeringsprogramma (i.p.v. de voorziening maatschappelijk vastgoed). Voor 2020 gaat het om een bedrag van € 257.000.
bedragen x € 1.000
Relevante beleidsnota’s:
- Meerjarenonderhoudsplan maatschappelijk gemeentelijke gebouwen (panden sociaal, cultureel, welzijn, sporthallen (incl. zwembad), kinderopvang, begraafplaatsen, parkeergarages en panden van de voormalige afdeling grondzaken (2015-2034)
- Meerjarenonderhoudsplan buitensportaccommodaties (2015-2034)