Ondersteunende stad
Opgave van de stad
Hilversum wil zijn inwoners de ondersteuning bieden die zij nodig hebben. Het uitgangspunt is dat inwoners zoveel mogelijk zelf de regie in handen houden. Daar waar men hulp nodig heeft, wordt bepaald wat de mogelijkheden zijn en bieden we de hulp die nodig is. Door het vergroten van de onderlinge betrokkenheid van de inwoners in onze stad, de intensivering van de samenwerking tussen vrijwilligers en maatschappelijke organisaties én de verbetering van de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zorgpartners en gemeente, willen we inwoners met een ondersteuningsvraag eerder, beter en sneller ondersteunen. Hier is persoonlijk contact belangrijk, maar ook de beschikbaarheid van e-diensten op een gebruiksvriendelijke website. Het is van groot belang om de inwoners die zorg nodig hebben duidelijk te informeren over datgene wat zij mogen verwachten, maar ook om bij aanbieders van zorg beter te sturen op de gemaakte afspraken. |
Ambities
- Toegang
Activiteiten
Toegang
2.3.1. Toegang
Laagdrempelige toegang tot ondersteuning, zo vroeg en dicht mogelijk bij de inwoners faciliteren, in aansluiting op de behoefte van de inwoners.
Activiteiten
●
Versterken van de aansluiting van het Sociaal plein op de voorzieningen in de wijken.
●
Onderzoek doen naar het verbeteren van de dienstverlening door toepassing van serviceformules. Serviceformules dragen bij aan het klantgericht, efficiënt en herkenbaar maken van gemeentelijke dienstverlening.
●
Vraaggericht werken en daarbij de vraag van de inwoner in breed perspectief bekijken. Met behulp van deze brede uitvraag krijgen we zicht op mogelijke oplossingen gericht op de eigen kracht van de inwoner.
- Maatwerkvoorzieningen (WMO)
Activiteiten
Maatwerkvoorzieningen (WMO)
2.3.2. Maatwerkvoorzieningen (Wmo)
Zorgdragen voor maatwerkvoorzieningen met als doel dat inwoners langer zelfstandig kunnen functioneren.
Activiteiten
●
Verder versnellen van de afhandeling Wmo-aanvraag.
●
Treffen van individuele voorzieningen (zoals woningaanpassingen, hulpmiddelen en scootmobielen) op basis van een indicatie.
- Maatwerkdienstverlening 18+
Activiteiten
Maatwerkdienstverlening 18+
2.3.3. Maatwerkdienstverlening volwassenen
Bieden van een vangnet om de zelfredzaamheid van inwoners te stimuleren en zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving. Dit vangnet is aanvullend op door te ontwikkelen algemene voorzieningen in de wijk.
Activiteiten
●
Bieden van individuele begeleiding en vervoer, huishoudelijke verzorging, en respijtzorg ten behoeve van mantelzorgers.
●
Deelnemen aan de inkoop van bovengenoemde voorzieningen, in gezamenlijkheid met zes andere gemeenten.
●
Verstrekken van voorzieningen in de vorm van persoonsgebonden budgetten (pgb’s).
●
Inrichten van een passend aanbod voor de schuldhulpverlening (fasen preventie, vroegsignalering, oplossing en nazorg).
- Geëscaleerde zorg 18+
Activiteiten
Geëscaleerde zorg 18+
2.3.4. Geëscaleerde zorg volwassenen
Bieden van een veilige en beschermende woonomgeving. De focus ligt hierbij op de inzet van begeleiding, om de zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving van inwoners met psychisch-sociale problemen te stimuleren. In lijn met het regionale beleidsplan Bescherming en Opvang kunnen inwoners met psychisch-sociale problemen 24uurszorg krijgen in de wijk.
Activiteiten
●
Terugdringen van huiselijk geweld (Veilig Thuis) en bieden van opvang.
●
Bieden van beschermd wonen voor personen met psychische of psychosociale problemen.
●
Bieden van een inloopfunctie voor de GGZ-doelgroep, bijvoorbeeld in de vorm van buurtcirkels.
●
Bieden van maatschappelijke opvang en begeleiding voor cliënten met een meervoudige problematiek, waaronder verslaving.
●
Bieden van ondersteuning in de wijken aan personen met verward gedrag.
●
Implementeren van de Wet verplichte GGZ.
- Maatwerkdienstverlening & zorg 18-
Activiteiten
Maatwerkdienstverlening & zorg 18-
2.3.5. Geïndiceerde jeugdzorg, vrijwillig en gedwongen
Zorgen voor een optimale en veilige ontwikkeling van kinderen en jongeren (tot 27 jaar). Meer vindplaats gericht werken en daardoor de beweging naar scholen maken. Preventie door zorg eerder en beter in te zetten, om intensievere zorgtrajecten te voorkomen.
Activiteiten
●
Verstevigen van vroeg signalering, advisering en laagdrempelige begeleiding, zoals extra inzet voor Jeugd en Gezin en jeugdwerkers.
●
Onderzoek doen naar de inzet en mogelijke regionale en lokale uitvoering van de landelijke agenda en opdracht “Zorg voor de jeugd”.
●
Verstevigen zorgstructuren rondom onderwijs, zoals de inzet en begeleiding van jongeren met Productief Leren en Onderwijs Zorgarrangementen
●
Steunen van ouders, kinderen en jongeren met advies en, indien nodig, met jeugdhulp op indicatie
●
Monitoren van geïndiceerde jeugdhulp en –zorg (o.a. begeleiding, dagbesteding, pleegzorg, kortdurend verblijf, jeugdhulp en GGZ-behandeling, dagbehandeling en verblijf).
●
Regie voeren op casussen Veilig Thuis.
●
Terugdringen van overlast gevende jeugd, o.a. door persoonsgebonden budget.
●
Uitvoeren versterkte procesregie door jeugdconsulenten.
●
Versterken en vergroten pleegzorg (tot 21 jaar).
●
Nieuwe afspraken maken met gecertificeerde instellingen, in gezamenlijkheid met zes andere gemeenten, om de jeugdhulp te waarborgen en verstevigen.
●
Aanbesteden van de inkoop van jeugdhulp, in gezamenlijkheid met zes andere gemeenten.
●
Verbeteren van overgangen tussen (laagdrempelige) zorg, zoals het realiseren van een soepele overgang naar volwassen worden voor jongeren in een kwetsbare positie.